Factory Opening (NL)

Dit is een persoonlijke uitnodiging voor de FOGA Fabriek opening - Online Event op 19 Maart 2021 van 13:00 - 13:30 uur

Je bent uitgenodigd!

Hierbij nodigen we je uit voor de digitale opening van onze Arabische-gom-fabrieken in Soedan. Het project dat we gestart zijn in 2014, kunnen we nu – 7 jaar later – afmaken. Deze mijlpaal willen we vieren samen met jou.

Wij zijn met FOGA een sociale onderneming gestart met een eigen productieketen. Ons doel is om directe impact te hebben in het dagelijks leven van kleinschalige boeren in Soedan en op het milieu.

Dit doen we door dorpskwekerijen te bouwen en nieuwe bomen te planten om de woestijn te herbebossen. Ook krijgen gomboeren van ons een eerlijke prijs voor hun gom, waarmee zij in het levensonderhoud van hun familie kunnen voorzien.

Deze productieketen maken we transparant, zodat voor iedereen duidelijk is, waar ons product vandaan komt en wat er onderweg met de gom gebeurt. We maken dit inzichtelijk vanaf de boer, via de fabriek tot aan de consument.

SMILE 🙂

Al heel lang wordt Arabische gom verhandeld vanuit Afrika. Het is een geliefd product, omdat het veel toepassingen kent, van frisdranken tot verf, lijm en gezondheidsproducten. De gom wordt verkregen uit de acaciaboom, die de beste kwaliteit heeft in dit deel van Afrika.

Soms wordt de Arabische gom ook wel ‘de gouden traan van Afrika’ genoemd. ‘Goud’ omdat er enorm veel mensen van profiteren; ‘traan’ omdat dit product veel mensen hun leven kost. Meer dan 5 miljoen boeren zijn in hun onderhoud afhankelijk van de inkomsten voor de gom. De meesten verdienen hier niet genoeg mee.

FOGA brengt met de nieuwe productieketen verandering in deze situatie. Gom wordt voor een eerlijke prijs gekocht van de boeren en direct verwerkt in de Soedanese fabrieken. Met dit project hebben we zowel economische als sociale impact op de lokale gemeenschappen en dragen we bij aan verbetering van het milieu.

We hopen dat hiermee de ‘gouden tranen’ tranen van geluk worden voor iedereen.

Arabische Gom Fabrieken

Onze fabrieken in Soedan dragen bij aan waardecreatie dicht bij de gemeenschap. In plaats van het exporteren van een ruw product, kiezen we voor het toevoegen van belangrijke verwerkingsstappen binnen Soedan. Dit verhoogt de kwaliteit van het product en zorgt voor uitbreiding van vaardigheden en hogere werkgelegenheid in het land.

De cleaning-fabriek ligt bijvoorbeeld vlak bij het land van de boeren. Zodra de Arabische gom geoogst is, kan deze worden schoongemaakt en klaargemaakt voor transport naar de fabriek in Khartoem. Hierdoor blijft de kwaliteit van de gom hoog en kunnen boeren hun product direct voor een goede prijs verkopen.

In de fabriek in Khartoem wordt de schoongemaakte gom verwerkt naar ‘Spray Dry’ – poeder en ‘Instant ‘-poeder. Het Spray Dry-poeder wordt voornamelijk gebruikt door bedrijven die hun eindproducten in eigen fabrieken maken. Het Instant-poeder is direct oplosbaar in water en kan daardoor eenvoudig gebruikt worden voor consumptie.

De fabrieken bieden werkgelegenheid voor mensen met vaste aanstellingen en ook voor seizoenarbeiders. In totaal kunnen er meer dan 200 medewerkers, waarvan 75% vrouwen, aan de slag.

Met de winst van de fabrieken, maken we projecten mogelijk die het welzijn in de dorpen verhogen, zoals bijvoorbeeld het slaan van waterputten en het bouwen van klinieken.

Zo hebben de fabrieken op verschillende manieren een grote meerwaarde voor de boeren, werknemers en hun gemeenschap.

Een video voor jou
van Martijn Bergkamp

"Ik wil je graag uitnodigen voor de officiële FOGA fabrieksopening.
Dit evenement zal online plaatsvinden. Bekijk de bovenstaande video voor meer informatie. Zie ik je daar?"
Martijn Bergkamp
Partner, FOGA

Save the date!

JA! Ik ben bij de opening van de fabriek

Online Event op 19 Maart 2021 van 13:00 – 13:30 (CET / UTC+1)

Vul het formulier in om jezelf in te schrijven. Alle informatie die je nodig hebt om mee te doen, zul je per mail ontvangen.Het is een online event. Het enige wat je hoeft te doen is: sit-back-watch-relax-and-enjoy 😉☕️.

BUY GUM ACACIA